>
"Reklame – jedni  ih prave, neki  prodaju, drugi  distribuiraju, mnogi gledaju. Ja ih skupljam. Jedne Božićne večeri, kao veoma mali dečko, dobio sam od očevog prijatelja mali kino projektor. To je bila fantastična mašina, koju sam pokretao samo svojim rukama. Od tada idem po svetu i skupljam reklamne spotove. U početku, još kao mali, obilazio sam bioskopske sale u mom kraju, tražeći trake koje su odbacili. Tada sam shvatio da su to reklame. I od te filmske trake sam počeo da stvaram svoju kolekciju, shvatajući da reklamni filmovi, često mogu imati iste velike kvalitete kao i pravi filmovi, pa čak da katkad mogu biti ravni delima sedme umetnosti.
 
Takođe, postalo mi je jasno da niko ne vodi brigu o ovim umetničkim delima – reklamama iz celog sveta. I tada sam odlučio da mi moja mladalačka strast postane profesija. Danas se borim, svakodnevno, da moja kolekcija od 800 000 reklama, bude sačuvana i da nastavi da živi. Noć Reklamoždera mi omogućava da sa svima vama podelim svoju strast  ali da Cinematheque Jean Marie Boursicot, i dalje postoji.
 
Skoro 500  reklama koje ćete videti na Noći Reklamoždera, su zapravo 500 malih filmova, čist bioskop. Mnoge se nikada nisu prikazale u medijima, a neke ćete videti u produženim verzijama, neke u integralnom izdanju, neke u originalu. Ove reklame su moj izbor, predstavljaju ono što želim da podelim sa vama, a to su: emocije, smeh, inovativne ideje, trenuci nostalgije i neobična dela. U svojih 30 godina, Noć Reklamoždera je ponosna što je sačuvala potpunu uređivačku nezavisnost, koju čine kako svo bogatstvo ponude tako i mali nedostaci.
 
Želim vam odličnu projekciju"
Jean Marie BOURSICOT


Kinoteka Žan-Mari Bursiko-a je najveća i jedina biblioteka filma u svetu posvećena televiziji i reklamama. U početku je Žan-Mari Bursiko nameravao da njegova kinoteka služi kao izvor informacija za studente advertajzinga tako da se uglavnom usredsredio na poslovne škole i organizacije za profesionalnu obuku. Pošto su je dobro prihvatile advertajzing organizacije i podržale velike agencije, kinoteka Žan-Mari Bursiko-a postepeno je širila svoje aktivnosti.

Žan-Mari je ipak ubrzo shvatio da će bez javnih ili privatnih subvencija morati da nađe nove finansijske izvore kako bi omogućio očuvanje advertajzing arhiva i obezbedio opstanak i nezavisnost kinoteke. Stoga je 1981. godine organizovao prvu Noć Reklamoždera pod nazivom „Friandises“, i to sa dva cilja: da podeli svoju strast za reklamama kao i da prikupi sredstva potrebna za očuvanje i restauraciju starih filmova. Ukratko, Noć Reklamoždera je postala advertajzing a advertajzing je postao sam događaj. Mali dečak lud za bioskopom postao je „čuvar hrama“ i „uspomena“ na kratkotrajan svet mode i kreativnosti. Osnovana u Švajcarskoj 2005. Godine zbog osiguranja i autorskih prava, Kinoteka Žan-Mari Bursiko-a je sada internacionalno priznata kao najveći postojeći muzej u filmskom sektoru globalnog advertajzinga.
Kinoteka u ciframa:
-Statistike
Više od 950 000 filmova, 80 zemalja
-Godišnja saradnja sa agencijama
750 korespondenata širom 80 zemalja, 10 000 do 20 000 novih filmova godišnje
-Opšta filozofija
Da se kinoteka koja ne prima nikakve subvencije razvija bogateći sadržaje
-Partnerstvo sa TV stanicama
Emitovanje Noći Reklamoždera (Rai 3, Canal+, France 2, TF1, TSR, RTBF)
Raznovrsne retrospektive
Ilustracije TV emisija, televizijskih i kratkometražnih filmova
Prodaja programa po sistemu ključ u ruke (MCM, COMEDIE, PARIS PREMIERE, PRO TV Romania, QUATRE SAISONS Quebec, BERLUSCONI Group, TV AZTECA Mexico)
-Video izdavaštvo:
Kinoteka proizvodi brojne tematske kompilacije i dokumentarne filmove o advertajzingu i to pomoću brojnih distributera (FOX PATHE EUROPA, POLYGRAM, STUDIO CANAL, UNIVERZAL)
-Korist od ostalih institucija
Kinoteka redovno sarađuje sa Pompidou Centrom u Parizu, Muzejom nauke i drugim muzejima i institucijama koje imaju stalne ili povremene postavke
Početkom 2003. Muzej tehnologije u Beču (Technisches Museum Wien) otvorio je prostor posvećen Kinoteci Žan-Mari Bursiko-a i istoriji filmskih reklama.
-Obrazovne aktivnosti
Konoteka sarađuje sa brojnim izdavačima akademskih radova, posebno uključujući HACHETTE EDUCATION
Žan-Mari Bursiko drži brojna predavanja u školama i na fakultetima u Francuskoj i inostranstvu
-Istraživanje vizuala
Većina svetskih advertajzing agencija redovno se obraća Kinoteci za dobijanje istorijskih, tematskih ili stručnih filmskih sekvenci

MEDIJSKI SPONZORI

                                                           
NOĆ REKLAMOŽDERA
© 2012 SUPERSTAR WORLWIDE | ALL RIGHTS RESERVED
DESIGNED AND DEVELOPED BY PENGUIN DESIGNS
>